bye2017.reismee.nl

23. Vertrek uit Caceres.

23. Vertrek uit Cáceres.

We hebben het heerlijk op Las Grullas. Er is niet veel in deze dorre droge omgeving en toch heel veel. Op een dag zien we 47 vale gieren hoog in de lucht cirkelen. Eerst zijn het er een paar en allengs komen er steeds meer bij.Die eten de kadavers op, van o.a. schapen. Deze kadavers mogen hier op het land blijven liggen voor de gieren. Extremadura is de enige provincie waar dat mag. Daarom vind je er ook resten schone schapenbotten. We maken een wandelingetje en gaan eigenlijk al te laat weg vanwege de warmte. De buurhonden blaffen om ons. Rechtsaf is een weg naar een meertje. Twee heuvels over en dan rechts een hek door, zo vertellen we dit elkaar op de camping. Zo ging het vroeger ook, zonder wegwijzers. We passeren eerst nog een poel vol kikkers en salamanders. Dat vindt Joris leuk. Hij loopt de hele oever af en tientallen kikkers springen voor hem het water in. Joris gaat tot zijn buik en niet verder. Hij is geen zwemmer, maar koelt zo ook lekker af. Zulke poeltje zijn er vaker. En dan zie je ook ooievaars. Waar die zijn is water in de buurt en kikkers! Bij onze kampeerplek zie en hoor je heel wat vogels: blauwe eksters, koekoeken, hoppen, boomklevers, vale gieren, witte en zwarte ooievaars. En mieren zijn er ook in alle maten. Boudewijn vindt een boomkikker bij de buitendouche, zo een met van die zuignappootjes. Hij laat zich op de hand nemen en fotograferen. Bijzonder. De bloemen passen zich ook aan de warmte aan. Ze gaan alleen 's ochtends open en daarna zijn bloemetjes toe. Af en toe ontstaat er een windhoosje. Op onze wandeling ziet Yvonne een zandhoosje van een meter hoog. 's Avondsging het plotsklaps vreemd hard waaien, ook een kleine windhoos op de camping. Hij kwam en ging in zeer korte tijd, zonder schade gelukkig.
Omdat het zo warm is 30+, besluiten we om verder te reizen. We hebben vier prima nachten en dagen gehad en de tijd om te vertrekken is aangebroken. We reizen richting Valencia, meer naar de kust toe, omdat het daar koeler is. Maar eerst steken we Spanje midden door. De steden laten we, vanwege de hitte, even voor wat ze zijn. Jammer, maar het is voor Yvonne te heet.
BYe

22. Las Grullas.

22. Las Grullas - Cáceres.

Vanmorgen kijk ik over de rand van het zwembad en zie de weidse omgeving. Het is net Zuid-Afrika, alleen de giraffen ontbreken. Het is hier grassig met steeneiken en het is droog. De lucht is strak blauw. In de verte klingelen de bellen van de schapen. Twee keer per dag worden ze gemolken op een boerderij en dan gaat de hele karavaan klingelend de weg over en zo ook weer terug naar de grote graasgronden met een meertje erbij. Het is hier zo rustig. Je hoort wat honden in de verte blaffen, vogels zingen (ook de hop) en insecten langs zoemen. Verkeerslawaai ontbreekt. Er is hier verder niks. De kleine camping Las Grullas, de kraanvogels!, is droog, goed verzorgd en schoon, maar alles wat je wil eten en drinken moet je 3 km. verderop in het dorpje halen. Daar is een kleine supermarkt, die heel veel heeft. Er zijn in het dorp twee pleintjes en op eentje drinken we espresso, met een glas water. Een Spaans roombroodje krijgen we er gratis bij. Rekening? €2,00! Op het andere pleintje is er morgen markt. Daar gaan we natuurlijk ook kijken. Er wordt vast wel fruit verkocht. En dat is ook zo. We kopen een watermeloen, kersen, sinaasappels (naranjas) en wortels. Verder zijn er een kramen met 'blokkerspul', schoenen en kleding. De espresso con espuma, lekkere cappuccino, smaakt goed in de Spaanse zon. We kijken uit op een grote zuil in het midden van het plein. Daar werden vroeger de gevangen genomen moslims aan opgehangen. Luguber idee. De strijd, tussen christenen en moslims, was vroeger erg hevig. Joris hebben we thuis gelaten, omdat de camper nog koel was en het dorp al warm. De scooter vervoert ons prima terug en thuis nemen we nog een nescafé met een stokbroodje nutella erbij.
BYe

21. Salamanca.

21. Salamanca.

In Salamanca vinden we een goede parkeerplek voor de camper bij een kerk. Het is aan de andere kant van de rivier, die ons van het oude centrum scheidt. Na ongeveer 1 km. lopen, staan we er midden in. Onder tussen heeft Yvonne in een klein winkeltje vers brood gekocht. Dat eten we later op, zittend op een bankje op het Plaza Mayor.
Dat plein lijkt op het San Marcoplein in Venetië, vinden we. Een groot carré met hoge bebouwing, mooi versierd met beelden en sierhekwerk en winkels en restaurants eronder. Rondom zijn er terrassen, met ook voor ons een café americano. Het is er druk, met een gezellig geroezemoes. Slingerend door de straatjes, ook allemaal oud, komen we bij de universiteit, met zijn prachtig bewerkte gevel uit. Vlak daarbij staat de kathedraal van Salamanca. Wat een weelde. We bekijken deze vooral van buiten, want tegen de kathedraal van Burgos kan bijna niets meer op. Terug lopen we over de Romeinse brug en scharrelen we wat langs de zanderige oever van de rivier Tormes. Ook hier is een brede stroomversnelling in de rivier gemaakt voor de oude water molen. Er staan mooie smeedgietwerk bankjes langs de kant. En bloemen: rood, geel en blauw. Na de stad rijden we nog 6 km. Naar camping Don Quijote. Daar staan we met een beetje zon en een beetje schaduw. Een camping is toch rustiger, dan een camperplek. Yvonne slaapt hier heerlijk bij.
BYe

20. Zamora

20. Zamora.

Deze ochtend worden we wakker van het verkeer. Naast ons staan nog meer campers en na lossen en laden vertrekken we één voor één. Net buiten de stad is een mega- groot winkelcentrum en ja! een Ikea. Dat betekent gratis toilet en gratis koffie. Wel even een Spaanse family card scoren met hulp van de aardige Noëla van Ikea. Ze zijn net open, maar de koffie is al klaar en smaakt prima. Wat zijn we toch echte Hollanders!
Ook de mediamarkt heeft hier een vestiging, net als C&A en H&M. MacDonalds is nog in aanbouw. Aldi en Lidl zijn hier ook. Boodschappen doen bij de laatste is goed en goedkoper dan in Nederland. We reizen verder door een weids landschap, vlak en golvend, met graan, klaprozen, wijngaarden, rode aarde, bossages en een strak blauwe lucht. De aarde wordt geïrrigeerd met grote ijzeren armen. Er staan velden vol met zonnepanelen en een bos met de windmolens in de verte. Op de weg is het heel rustig, soms rijden we er alleen. Aangekomen in Zamora, start onze zoektocht naar de gaskoppeling opnieuw. Bij een Repsol pompstation kunnen ze ons met DE koppeling wel gas leveren, maar de koppeling helaas niet. We hebben in ieder geval een volle tank. Men verwijst ons naar verschillende bedrijven, maar neen, ook zij hebben niet de juiste koppeling voor ons. Het is een speciale, die een brede Nederlands schroefdraad heeft en dus alleen in Nederland te koop is. We denken het wel te redden tot we weer in Frankrijk zijn. Als we terug zijn gaan we er snel eentje kopen bij de ANWB. Yvonne's Spaans is er in ieder geval op vooruit gegaan. In Zamora hebben we een mooie camperplek bij een sportveld met openlucht fitnessapparaten. We gaan het oude centrum bekijken m.b.v. een routekaart uit onze reisgids. Mooi! Maar op een bepaald moment hebben we genoeg oude kerken gezien en gaan we terug langs de rivier de Duero. We lopen onder een oude Romeinse brug door en passeren gerestaureerde stenen watermolens. De zon schijnt en we nemen plaats op een van de vele bankjes in het park, om een boek te lezen. Er komt nog een camper bij ons staan. Dat voelt altijd prettiger dan alleen overnachten.
BYe

19. Burgos-Valladolid

19. Burgos-Valladolid.

We hebben wat adressen opgekregen om onze gaskoppeling te vinden. De Spanjaarden zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Via via komen we bij een gasinbouwbedrijf. We zien de Europese / Spaanse koppeling, maar deze past niet bij ons. Blijkbaar is er in Nederland een alternatieve koppeling gemaakt, van breed naar smal. We gaan verder en we zien het wel. Op naar Valladolid. Vroeger nog nooit van gehoord, maar het is een oude en belangrijke plaats in Spanje. We maken een mooie rondwandeling en drinken naast de oude kathedraal een cerveza (bier) en krijgen er zoute popcorn bij. Het is genieten in de zon, na zoveel koude dagen. Tussen 14.00 en 16.00 is alles gesloten en hoef je ook geen parkeergeld te betalen. We blijven vannacht op een camperplek in de stad. Een parkeerplek, met gelegenheid tot laden en lossen. Mooi geregeld.
BYe

18. Burgos.

18. Burgos.

Het is ongeveer nog 100 km. rijden naar Burgos vanaf Navarrete. Onderweg zien we de ooievaars broeden op schoorsteenpijpen en elektriciteitsmasten. De Santiagogangers zijn ook in grote getale op weg, per de fiets of te voet. Ze vormen een kleurrijk lint parallel langs de weg waar wij op rijden. Overal is de camino de Santiago met bordjes aangegeven. In de rotsen is een kerk uitgehakt. Het landschap is golvend, met gekleurde vlakken. Ineens zien we een hert in het koren staan. We komen rond de middag aan op een nu nog lege camping. Als we op de scooter Burgos ingaan, blijft Joris op de camper passen. Het is koel en bewolkt, dus dat kan heel goed. Het pronkstuk van de stad is de kathedraal en die gaan we bekijken. Wat een pracht en praal en veel kunst. Het is 'overdone', maar qua kunst en vakmanschap de moeite waard om te bekijken. Er zijn ook grappige elementen te zien: een klokkenluider bovenin de kerk en 2 piesende engelen in hout ingelegd in een koorstoel. Opvallend is de afwezigheid van bewakers van de kunstschatten; we kunnen vrijelijk met onze audiofoon rondlopen. Na zo'n11/2uur tuffen we terug naar de camping, uiteraard via een andere route dan op de heenweg. Maar met de GPS in de hand komen we door ieder land! Inmiddels is de camping helemaal vol gestroomd. Veel mensen blijven maar één nacht, omdat ze op doorreis zijn, net als wij vorig jaar. Vanmiddag gaan we lekker wandelen vanaf de camping naar Cartuja de Miraflores, een kartuizer klooster met een mausoleum. Morgen reizen we, in zuidelijke richting, weer verder naar Palencia en Valladodid.
BYe

17. Logrño Navarrete.

17. Logroño en Navarrete.

We steken vandaag de Pyreneeën over, of eigenlijk door. De weg loopt door een dal en is goed te rijden. Soms wat smal, maar meestal best breed. Het is ook de Camino de Santiago, die door groen bos, hoge bergen en besneeuwde toppen loopt. We nemen een tunnel van 8 km., dat scheelt veel geslinger. Aan de Franse kant loopt al het water richting Frankrijk. Je ziet ook dat men gebruik maakt van de waterkracht, om stroom op te wekken. Er lopen buizen steil naar beneden. Na de tunnel stroomt het water de Spaanse kant op, richting de Ebro. Het is hier wat droger en zonniger. Het koolzaad is al uitgebloeid, de klaprozen nog niet en de accaciabomen geuren zoet. We rijden een stukje lege autovida naar Pamplona. We moeten er snel weer af, want de weg is verder nog niet klaar. Op de kammen van de bergen staan windmolens. In Logroño proberen we of we een gaskoppeling kunnen kopen. Men spreekt, op een enkel woord na, geen Engels en wij geen Spaans. Maar we komen van het ene bedrijf toch bij het andere bedrijf terecht. Helaas, nog geen Spaanse gaskoppeling. We eindigen deze dag op een camping in Navarrete, omdat de camperplek in Logroño niet prettig leek. Een goede keus. We zitten heerlijk in de schaduw en genieten van een biertje.
BYe.

16. Après Lourdes

16. Après Lourdes.

Wat zullen we fijn douchen met het Lourdes-water, zojuist getapt uit de kraan op de camping te Lourdes. Het was een leuke ervaring om hier te zijn. We gaan richting Pau. Eerst langs de bakker, die open isop zondag! Yvonne krijgt stukjes van een nieuw soort brood te proeven, met allerlei granen erin. Nieuw voor Frankrijk, maar in Nederland allang bekend. Toch eerst naar een plaats om te wandelen in de Pyreneeën. Mooi route ernaar toe, maar geen wandelweg gevonden. En de Col d'Aubisque est fermée, vanwege sneeuw en bomen over de weg. Wel zien we accasia's in bloei, net witte regen en ze geuren! Ook zien we arenden zweven boven de bergtoppen. De Gave de Cauterets is azur-blauw en stroomt! We zijn in het natuurreservaat van de Pyreneeën. De wegen zijn verrassend breed en heel goed begaanbaar. Pau slaan we over; geen fijne camperplek en we overnachten daarom verderop in Oloron Ste Marie.
Morgen de Pyreneeën door.
BYe